Sisavci - mrki tvor    
(Mustela putorius)

ZANIMLJIVOSTI

 

Početna 
stranica

Životinje

Sisavci

 

Biljke

Gljive

Alge

O nama

Vugrovec

Okoliš

Knjiga
gostiju

NOVO

Linkovi

 

Krzno je više-manje crno-smeđe, odozdo žućkasto-bijelo. Na licu su šare poput maske. Naraste od 38 do 45 cm, a rep je dug od 12.5 do 19 cm.

Živi na livadama, pljima, močvarama blizu voda, kokošinjcima, zimi blizu naselja u dupljama, šupljinama zidova, u rupama kunića ili sam kopa hodnike. Aktivan je u sumrak i noću, dobro pliva, roni i penje se.

Hrani se miševima, štakorima, krticama, žabama, gmazovima, ribama, pticama i sisavcima, kukcima, puževima, gujavicama i plodovima.

Pari se od ožujka do lipnja (srpnja), mlade nosi 40-43 dana, koti od travnja do kolovoza 1 (2) puta po 4-7 (3-9) mladih (slijepi 28-36 dana; sišu 4-5 tjedana; samostalni sa dva i pol do 3 mjeseca; spolno zreli sa 9 mj.).

U divljini živi 8-10 god., u zarobljeništvu 14.                                     Glasanje: frče i reži.

U opasnosti se nakostriješi kao mačka i pušta iz analnih žlijezda smrdljivi sekret.

(Odaberi fotografiju)


Kako sam tu dospio?


Otkud ova kanta?


Sad bi već bilo dosta!


Što. taj pas još uvijek skače na mene?

 *Ne preporučam primanje (divljih) tvorova u ruke jer žele gristi i postanu jako agresivni ako ne mogu pobjeći (možda još imaju i bjesnoću?). Ovaj je još bio u šoku jer ga je Lord natjeravao oko susjedove kuće pa je prvo vrijeme bio miran. Na ovoj slici se vidi da više nije toliko šokiran i zaokupljen Lordom kao jedinom prijetnjom te da procjenjuje da li smo mu i mi prijetnja. Nije nas zasmrdio (bio u prevelikom šoku?). Dva puta nas je ugrizao (kao upozorenje). Mene slabije, a mog tatu malo jače (preko rukavice, nije nam ništa bilo, čak nije probio rukavicu).

*Afriči tvorovi (Mustela putorius furo), koji se mogu kupiti u pet shop-ovima, su ustvari pripitomljeni potomci europskog mrkog tvora, koji su bili pripitomljeni za lov zečeva.