Bjelica           
(Zamenis longissimus)
(Elaphe Longissima)

galerija
detalji
zbirka

 

Početna 
stranica

 

Životinje

   Gmazovi

      Gušteri

      Zmije:

Bjelica

Bjelouška

Smukulja

Poskok

Riđovka

 

Biljke

Gljive

Alge

O nama

Vugrovec

Okoliš

 

Knjiga
gostiju

NOVO

Linkovi

 

 

Odrasli su do 200 cm, ali obično oko 140cm, mužjaci su veći od ženki (i imaju duži rep). Vrlo elegantna i vitka zmija s uskom glavom i okruglom zjenicom. Odrasle jedinke mogu biti smeđkaste, sivkasto-zelenkaste, čak i crne boje (prvih cirka 20-40 cm nekad svjetliji), s bijelim točkicama na rubovima ljusaka, naročito na polovici tijela. Trbuh je žut ili bjelkast. Smeđkaste mogu imati žute pjege iza glave pa se može zamijeniti s bjelouškom. Vrlo slična talijanskoj bjelici (Zamenis lineatus (Elaphe lineata)- južna Italija).

Muški su odrasli sa 100 cm, a ženke oko 85cm.

Mlade zmije imaju 4-7 redova malih crnih (smeđih) pjegica po tijelu i često tamni uzorak na vratu u obliku slova ''V'' ili ''U''.

Česte su na suhim staništima, livade s grmljem i visokom travom, ali i kameni zidovi, kamenjari i stogovi sijena. Aktivne su danju, nekad i vrlo toplih večeri. Vole se sunčati, ali bježe od velikih vrućina. Može biti vrlo brza. Vrlo se spretno i elegantno penje po drveću i grmlju, nekad ravno prema gore. Često bježi, nekad brže, nekad sporije, ali često se osjeća neugroženo od ljudi pa znade ostati na mjestu i ne micati se. Često grize kada ju se primi te pušta ''neugodan'' sadržaj kloakalne žlijezde (ništa opasno za zdravlje, bez mirisa, lako se pere...), ali se u prosjeku ubrzo smiri i pokaže svoju blagu narav. Gravidne (trudne) ženke su puno agresivnije.

Prehrana: miševi (po ljetnim vrućinama odrasla bjelica svaki treći dan ulovi jednog!), voluharice, nekad vjeverice, gušteri i ptice (koje se gnijezde). Plijen davi.

U sezoni parenja, mužjaci su spremni ići i do 2 km za ženkom. Ženke legu 2-18 (često 5-11) izduženih, kruškolikih jaja (35-60 mm x 17-25 mm) pod zemljom, u rupama drveća i u kompostištima i sl. (nekad zajedno s bjelouškom)

3 gornje fotografije: najduža kod nas pronađena bjelica - 152cm

ZANIMLJIVOSTI:

* Ova vrsta zmije je vezana uz antičkog mitološkog iscjelitelja Asklepija/Aeskulapa
(više o tome ovdje).
Tradicionalni je dio simbola ljekarništva i medicine.

 

VIDEO1 (3MB)
bjelica se spušta niz stablo


VIDEO2 (5.7MB) :
gravidna bjelica se uvija postrance

 

Parenje:
*
zmije u parenju povezane su s drugim mitološkim simbolom:
Caduceus

 


Obilazak čvorkove duplje:

 

* S još nekim vrstama sudjeluje u vjerskim procesijama u središnjoj Italiji u gradu Cucullo (poslije ih vrate u prirodu).

 

* postoji kolonija i u Velikoj Britaniji, u sjevernom Walesu kraj Colwyn Bay-a.